Våga experimentera i matlagning och bakning

Att laga mat och baka kan i sig vara roliga aktiviteter. Många gillar att testa på nya recept och lära sig hur maträtter tillagas i andra länder och kulturer. Men vill man testa på andra sätt att variera både matlagningen och bakningen kan man alltid testa att experimentera och förändra recepten själv.

Experimentering förutsätter visserligen en del förkunskaper. Bekantskap med ingredienser, redskap och tekniker behöver ofta ligga på en skapligt hög nivå innan man kan justera recepten på fri hand. Men alla måste ju vi börja någonstans så här kommer lite tips på traven.

Börja med att titta på köksutrustningen. Många saker kommer att bli mycket enklare när man har den rätta utrustningen. Är det något som kan göra vissa experiment enklare som saknas i köket kan det vara dags att göra en liten shoppingrunda.

Kryddor kan vara ett bra ställe att börja på. Många rätters smakprofiler är direkt beroende av vilka kryddor som används både vid matlagningen och efteråt. Titta gärna på recept på rätter du gillar och se vilka kryddor som finns med där. Tänk sedan på vilka andra maträtter dessa kryddor kan användas till för att uppnå liknande smakupplevelser.

Att byta ut ett eller annat livsmedel kan också vara ett lätt sätt att testa sig fram i matlagningen. Att exempelvis byta proteinet i receptet är en ganska vanlig metod och kan bland annat användas för att gå från rött kött till något mer hälsosamt, som kyckling eller kalkon.

Med tiden kommer det vara lättare att arbeta sig upp mot mer drastiska förändringar av recept. Börjar man bli mer och mer intresserad av de med avancerade metoderna och teknikerna i matlagning kan det kanske vara värt att försöka utbilda sig lite mer. En trend som började för ett antal år sedan är så kallad molekylär gastronomi och är något man kan gå en kurs i om man vill testa på något mer ovanligt.