Se över köksutrustningen

För att kunna laga riktigt god mat, och laga den säkert, är det viktigt att man använder sig av rätt redskap i vid varje tillfälle. Men även om man har de rätta redskapen kan de börja bli lite väl gamla eller slitna och behövs ses över eller till och med bytas ut.

Först kan man vilja ta sig en titt på alla de plastredskap man har i köket. För att skapa dessa redskap krävs ofta en del kemikalier, som sedan kan stanna kvar i plasten och med tid överföras till den mat vi lagar. Nu är inte alla typer av plaster faktiskt farliga, och det må väl vara så att de inte ens är farliga för alla människor. Men när det finns alternativ bör man kanske överväga att byta ut så mycket plast som möjligt.

Ett bra alternativ till dessa är rostfritt stål. De är väldigt hållbara och praktiska i alla möjliga situationer. Produkter från märken som Jonas of Sweden används bland annat inom restaurangbranschen , där man lägger betydligt mer vikt vid kvalitetsredskap än många gör i hemmet, men de säljs fortfarande till privatpersoner för riktigt bra priser.

En plastskärbräda byts så klart bäst ut mot en av trä. Det viktiga att tänka på mer skärbrädor är att de skåror som bildas efter upprepade knivdrag kan bli platser där bakterier frodas. Ett tips är då att skaffa en skärbräda av hårt trämaterial som inte får skåror den första tiden direkt.

Använder man många plastbehållare är det bra att veta att kemikalier i plast an släppa vid högre temperaturer. Detta betyder att det inte är rekommenderat att värma mat eller dryck i plastbehållare, lägga ned varm mat i plastlådor, att diska plast i diskmaskinen eller ens hälla varmvatten genom plastdurkslag. Nu kommer nog många finna det svårt att göra sig av med alla plastlådor i hemmet, men att försöka gå över till glas- eller metallvarianter kan vara bra att göra.