Picknick-tips

vedeldadDet är spännande att fixa maten till picknicken och det är extra roligt om man får till en lite mer spännande rätt än bara svenska ostmackor och bullar. Här får du bra recept för att kunna göra din picknick lite unik.

Första receptet vi bjuder på är faktiskt en smörgås, men den är mycket matig. Vi kallar denna middagsmacka för Ost-Salamimackan:

Du skall baka ett bröd precis som du gör annars, dvs du löser upp jäst i degspad och tillsätter vetemjöl. Här är det 15 gram jäst som skall lösas upp i 3 dl vatten. Se till så att vattnet håller rätt temperatur beroende på vilken sorts jäst du använder dig av. Om jästen är färsk skall du ha fingervarmt vatten, men om det är torrjäst du vill baka med skall vattnet vara varmare för att jäsningen skall komma igång. När du tillsätter mjölet kan du använda dig av lite Durumvete. Totalt skall du tillsätta mellan 6 och 6,5 dl vetemjöl. För att göra degen lite grekisk/italiensk kan du tillsätta någon matsked olivolja, Salta sparsamt. Om du gillar kryddat bröd kan du smula ner lite Rosmarin, men det är en smak som inte alla gillar så den kan också uteslutas.

Låt degen jäsa ordentligt. Du kan testa om degen jäst klart genom att trycka lätt på den. Om den direkt sviktar tillbaka är den klar.

Gör en stor platta av degen och lägg på följande: God lagrad ost. Om du gillar smakrik ost så fyller du den med Parmigiano Reggiano. Om du tycker att den osten ger för stark smak lägger du istället på Mozzarella. Varva osten med fin italiensk salami. Vill du handla ingredienser online kan vi tipsa om extra god salami hos webbshopen Parmasalami. Vill du göra din macka än mer medelhavsinspirerad lägger du också dit gröna eller svarta oliver.

När all fyllning är där rullar du ihop allt till en fin rulle och gräddar i ugnen i 250 grader cirka en halvtimme. Allra godast blir detta bröd om det gräddas i vedeldad ugn, men det är inte alla som har tillgång till en sådan.