Mumsiga delikatesser

en träsked med safran

Vissa ingredienser och maträtter anses ha det där lilla extra, det som gör att människor verkligen trånar efter det. Här listar vi några av dessa guds gåvor som vi kallar delikatesser. 

Svenska delikatesser

Hjortron

Detta skogens guld är enormt uppskattad världen över men främst här i norden där den också växer. På grund av dess speciella miljökrav har den bevisat sig vara väldigt svår att kultivera vilket gör att alla bär ute i butiker är plockade ute i det vilda. Detta har drivit upp priserna och gjort det till en riktig lyxvara för de som inte kan plocka bären själv.

Potatis

Sverige har två huvudsakliga sorter av delikatesspotatis, det främsta är färskpotatisen som kan komma från så gott som vilken art som helst. Då den skördas tidigt har den ett väldigt tunt skal. Om man vill ta del av årets första skördar brukar man behöva betala riktigt stora summor pengar.

Mandelpotatis är en potatissort som ofta ses som en delikatess på grund av dess mjöligare konsistens och kulturella anknytning till Surströmming. Potatisen är känslig för sjukdomar och kokar lätt sönder vilket gör att den kräver lite extra omsorg både vid odling och tillagning.

Rom

En entreprenör från Västerbotten har börjat att ta vara på  kaviar från fjällröding och säljer den nu för 230 000 kronor per kilo, om man inte har lika mycket i plånboken kanske man kan kosta på sig ett enda korn, då det går för endast 230 kronor. Priset är till största del ett säljargument men rommen är även väldigt svår att utvinna då den masseras ut ur rödingen som lämnas helt oskadd av processen.

Internationella delikatesser

Dryck

Den största delikatessen i dryckesväg är utan tvekan Champagne som endast får produceras i det franska distriktet med samma namn.  Drycken har blivit mer eller mindre synonymt med lyx och är i Sverige främst kopplad med att vaka in det nya året och champagnefrukostar som ofta är en del av bland annat studentfirandet.

Kött

Torkat kött och korvar har från att tidigare varit en nödvändighet för att kunna förvara köttet under längre tid nu blivit en delikatess. På grund av just förvaringsfördelen har det även blivit en väldigt populär present och finns på många sidor som säljer företagspresenter.

Saffran

Världens dyraste krydda och inte utan anledning. För att få ihop till ett kilo saffran krävs det 100 000 -150 000 krokusar som alla måste plockas och rensas för hand.