Höstens kräftskivor

Innan lagen om kräftfiskets tider så kom det sig att premiären för kräftor blev första onsdagen i augusti. 1994 så togs lagen ur bruk och idag så kan man äta kräftor hela året om man så önskar. Men det är något speciellt i alla fall att ha en tradition på hösten som en kräftskiva.

Att duka upp för en kräftskiva kan vara mycket individuellt, vissa går all in med hattar och annat för att skapa en god feststämning. Något som absolut ska finna på borden är servetter då det kan vara lätt slabbigt att äta kräftor. Huruvida de ska finnas rusdrycker kan diskuteras, den kände konstnären och författaren Albert Engström konstaterade 1922 vid omröstning för eller emot ett rusdrycksförbud i Sverige att ”Kräftor kräva dessa drycker”.

Vill man bara ät kräftor rakt upp och ner så är det okay, vill man ställa till en hejdundrande kräftskiva så gör man det med allt vad det innebär. Förutom kräftor så kan det vara gott att ha något mer att äta än kräftor. Västerbottenspaj brukar vara en klassiker och det finns massor av recept som man kan kolla upp inför sin kräftskiva. Det finns mycket bra tips att hämta på Internet för den som har svårt att komma med egna uppslag inför kräftpremiären.

Kräftskivan är en av de många traditioner som vi behöver bevara, så om du inte redan haft din skiva i år så är det hög tid att planera för denna. Bestäm ett datum och ut med inbjudningskorten. Se till att köpa på dig ordentligt med kräftor, bröd och tillbehör för en lyckad kräftskiva och festa på så länge ni orkar.