Göra egen barnmat

Barnmat är något alla föräldrar har spenderat en hel del tid att tänka på. När barn är så små att de inte kan kommunicera tydligt varför de äter eller inte äter något är det inte alltid enkelt att veta vad det är som fungerar bra. Och efter man spenderat en massa pengar på barnmat som inte äts kan det vara klokt att titta på att göra sin egen.

För att få lite vägledning kan det vara smart att titta på lite varierande smakprofiler och vilka råvaror som inkluderas i barnmat man köper i butikerna. På så sätt får man ett bra ställe att börja på och man kan sedan experimentera med andra råvaror när man blivit mer van vid att göra sin egen barnmat.

Mycket av de matlagningsprinciper gäller när man gör barnmat som när man gör mat åt sig själv. Men då barn är känsligare för mycket är det viktigt att man håller extra hårt vid dessa principer när man lagar barnmat. Tänk därför bland annat på att:

  • Tvätta händerna ordentligt med både tvål och vatten innan du hanterar råvarorna.
  • Skölj av alla råvaror extra noga och ta bort alla fläckar, även de minsta.
  • Använd separata skärbrädor för kött och grönt för att minska risken för smittspridning.
  • Tillaga helst grönsaker genom ångkokning för att bevara så mycket vitaminer och mineraler som möjligt.
  • Tillaga kött i minst 70 grader för att det ska vara så säker som möjligt att äta.
  • Rengör alla köksutrustning noga efter användning.

Det kan också vara smart att spara spad från tillagning av både kött och grönsaker för att tunna ut barnmat vid behov.

För att göra barnmat gäller det ju att kunna göra puréliknande konsistenser, vilket är varför man helt klart borde skaffa en matberedare för detta. När de blir lite äldre och kan börja äta mer riktig mat går det dock bra att bara mosa med en gaffel, men en matberedare är fortfarande ett perfekt verktyg när man lagar barnmat.