Att välja dryck till maten

Att välja dryck till maten kan vara en riktig djungel, här kommer lite tips i de vanligaste dryckesklasserna gällande hur man kan tänka.

Öl

Om sanningen skall fram är det enormt svårt att matcha Öl till mat, men som tur är finns det bara en lösning och den lär uppskattas. Jag talar självklart om att man måste smaka på ölen och testa sig fram. Vissa måttstockar finns dock. Om man äter någonting smakmässigt lättsamt väljer man också en öl som är lätt i smaken. Smaka dig fram, utveckla din palett, det är alltid så man blir bättre inom maten och dryckens värld.

Vin

vin och frukt

För de flesta livsnjutarna är det en självklarhet med ett glas (eller flera) vin om man tar sig tid och gör något extra gott till middag. Vi svenskar har en enormt tur med systembolaget som ger oss ett enormt utbud både i butik och via beställning, det finns dock fortfarande viner som de missar. Ett exempel på ett några som har tagit tag i denna delen av marknaden är Mammamia wine club som själv importerar italienska viner och sedan säljer de via distans på den svenska marknaden. För att vara en privat aktör har de ett riktigt bra och unikt utbud av såväl röda som vita och mousserande viner.

Till skillnad från ölen där matchning till mat är ganska flummig så är valet av vin en hel vetenskap. Man skall matcha drycken och matens ”tyngd” och låta matens smaker reflekteras i vinet. Man behöver ta i betänkning hur maten påverkar smakförmågan, mycket fett i maten tar till exempel och döljer vinets smak vilket gör att ett syrligare eller strävare vin krävs. Alla dessa olika delar gör att man faktiskt gärna får gå någon form av utbildning som komplement till att själv prova sig fram.

Alkoholfria alternativ

Alkoholfria alternativ satsas det allt mer på då många väljer att avstå från alkohol av etiska eller hälsoskäl, men för det vill man inte ge upp att dricka gott. Alkoholfritt finns att köpa i de flesta lite större matvarubutikerna idag och systembolaget har också ett riktigt bra utbud.