Äta ekologiskt

ekologiskt_160373723

På senare år har ekologiskt tagit steget in och blivit etablerat. I början sågs det på med misstänksamhet och var snarare något för hälsonördar. Oftast var det så mycket dyrare att folk valde de gamla vanliga produkterna för att man ansåg det vara en onödig kostnad.

Idag är medvetenheten en annan och för det kan man nog tacka sociala medier och internet. Det diskuteras ofta om hantering av djuren vid framställning av kött och mejeriprodukter, användandet av besprutning för att grönsakerna ska växa och ge mer lönsamhet och all information finns numera tillgänglig för alla att ta del av.

Studier

Det har självklart forskats om nyttan av ekomat och det har debatterats flitigt i tidningarna i omgångar, men en dansk studie visar helt klart på positiva effekter när det gäller allt från djur och natur till människans hälsa. Trots detta fortsätter debatten om fördelar och nackdelar, och det mer med ett samhällsekonomiskt perspektiv snarare än miljö- och hälsoperspektiv.

Butiker

De flesta butiker idag inser vikten av att satsa på ekologiskt och de flesta varor finns idag att få tag i. Priset kan än idag vara något högre men det är inte markanta skillnader som det var i början. Även internetbutikerna satsar hårt på detta och för dem som levererar matkassar finns alltid detta alternativ – hos Matkassedirekt till exempel kan man göra en prisjämförelse mellan olika ekologiska matkassar. Det blir mer och mer populärt att köpa färdiga matkassar och vill man dessutom börja äta ekologiskt kan det vara ett perfekt tillfälle att få allt du behöver levererat på en och samma gång. Det kan alltid vara svårt i början att veta vilka produkter som man ska köpa.